
آشنایی با میکرو کانالها در تحلیل رفتار قیمت
معرفی میکرو کانالها:
معمولا معاملهگران در بازار فارکس از روشها، ابزارها و استراتژیهای مختلفی برای پیشبینی درست روند قیمت و کسب سود در این بازار، استفاده میکنند. یک معاملهگر سودآور، با ترکیب روشهای مختلف و با استفاده از تحلیلهای بنیادی (fundamental) و تکنیکی (technical) بطور همزمان، میتواند جهت درست حرکت قیمت را پیشبینی کند و با دیدن سیگنالهای مناسب، در جهت روند وارد معامله شود و از این بازار سود کسب کند.
یکی از روشهای بسیار محبوب تحلیل تکنیکال، ارزیابی رفتار قیمت (Price Action) است. یک معاملهگر حرفهای در این روش با تجزیه و تحلیل رفتار قیمت در گذشتهی بازار، میتواند جهت حرکت قیمت در آینده را پیشبینی کرده و بر این اساس وارد پوزیشن خرید یا فروش شود.
تجزیه و تحلیل میکرو کانالها، یکی از روشهای سطح سوم (سطح پیشرفته) ارزیابی رفتار قیمت است.
عموما وقتی صحبت از خط روند بسیار کوچک یا میکرو ترندلاین (micro trend line) میشود، منظور خط روندی است که بتوان آن را در هر بازهی زمانی (time frame)، بر روی 2 تا 10 کندل قیمت که مشخصا دارای بدنهی کوچکی هستند، رسم کرد؛ این کندلها میتوانند خط کانال را لمس کرده و یا در نزدیکی آن ایجاد شده باشند.
زمانی که در بالا و پایین این مجموعه کندل، دو خط روند کوچک (میکرو ترندلاین) رسم کنیم، این دو خط تشکیل یک کانال میدهند که در اصطلاح به آن “میکرو کانال” میگویند.
ویژگی مشخصی که در مورد این میکرو کانالها وجود دارد این است که معمولا پس از شکسته شدن کانال، قیمت به سطح کانال باز نمیگردد یا به اصطلاح عقبنشینی به سطح کانال (pullback) ندارند و یا در صورت وجود، این عقبنشینی بسیار کوچک است.
در صورتیکه تعداد زیادی کندل قیمت، یا کندلهایی با بدنههای بزرگ و هم جهت با میکرو کانال و همچنین کندلهایی با سایههای بسیار کوتاه در جهت روند میکرو کانال وجود داشته باشد، به این معناست که میکرو کانال بسیار قدرتمند است و اولین عقبنشینی به سطح کانال (pullback)، منجر به تغییر جهت روند نمیشود.
یک میکرو کانال معمولا به اندازه 10 کندل قیمت، طول دارد. با این وجود گاهی بعد از 10 کندل، یه عقبنشینی کوچک به سطح کانال اتفاق میافتد و پس از آن و در ادامه ممکن است یک دسته 10تایی کندل دیگر تشکیل شود.
فارغ از اینکه یک معاملهگر این شرایط را چطور تفسیر میکند (آنها را بعنوان دو میکرو کانال جدا با یک عقبنشینی در وسط ببیند و یا کل کندلها را در قالب یک کانال طولانی و باریک درنظر بگیرد)، روش وارد شدن به معامله برای همهی این حالتها، مشابه خواهد بود.
در این حالت، معاملهگر باید منتظر بماند تا هر تلاشی برای تغییر جهت روند شکست بخورد (یا به عبارتی یک عقبنشینی به سطح کانال یا pullback اتفاق بیافتد) و پس از آن، در جهت روند حرکت قیمت، وارد پوزیشن شود.
انواع میکرو کانالها:
میکرو کانالها به دو دستهی صعودی (bull/گاو) و نزولی (bear/خرس) تقسیم میشوند. هر دو مدل میکرو کانالها ممکن است در روند صعودی، نزولی و حالت بدون روند (trading range) بازار تشکیل شوند. میکرو کانالها، چه صعودی باشند و چه نزولی، ممکن است از هر دو جهت (به سمت بالا یا به سمت پائین) شکسته شوند.مدل و روش معامله با هر میکرو کانال به محدودهی تشکیل آن بستگی دارد.
با هر شکستی (breakout) که در خط روند اتفاق میافتد، سه سناریو مختلف ایجاد میشود. حالت اول این است که شکستن خط روند واقعی باشد؛ در اینصورت بازار هم جهت با شکست (breakout) حرکت خواهد کرد و معاملات در این راستا وارد بازار میشود.
در حالت دوم، شکستن خط روند ممکن است ناموفق و غیر واقعی باشد؛ در اینصورت به عنوان یک اوج گیری کوچک در جهت عکس روند شناخته میشود. اما در حالت سوم، بازار ممکن است بعد از شکستن خط روند، در هرکدام از دو جهت نزولی یا صعودی حرکت کند؛ در این حالت “شکست خط روند” بتدریج به trading range یا بازار بدون روند تبدیل خواهد شد.
معاملهگرها در صورتیکه شکست خط روند را واقعی در نظر بگیرند، در جهت با آن وارد معامله میشوند و هرگاه که انتظار یک شکست ناموفق داشته باشند، در جهت عکس breakout، پوزیشن خواهند گرفت. آنها معمولا تلاش میکنند که میزان قدرت breakout (شکست خط روند) را با میزان قدرت pullback (عقبنشینی به سطح کانال) مقایسه کرده و بر این اساس تصمیم بگیرند.
در صورتیکه یکی از اینها بصورت چشمگیری قویتر از دیگری باشد، معاملهگر در جهت روند قدرتمندتر وارد پوزیشن خواهد شد. همچنین در حالتی که قدرت breakout و pullback تقریبا یکسان باشد، برای تصمیم گیری و معامله باید منتظر رفتار قیمت (price action) بیشتر ماند تا جهت حرکت قیمت مشخص شود.
میکرو کانال نزولی در روند صعودی:
اگر یک میکرو کانال نزولی (Bear/خرس) در روند صعودی بازار مشاهده شود؛ میتوان آن را به عنوان یک bull flag یا پرچم صعودی درنظر گرفت.
در این حالت، معاملهگر باید منتظر یک کندل نشانهی (signal bar/سیگنال بار) مناسب بماند و بعد از مشاهده آن، یک پوزیشن حد خرید (buy limit) به میزان چند واحد (پیپ) بالاتر از بیشترین قیمت کندل قرار دهد. با این کار معاملهگر میتواند از نقطهی شکست میکرو کانال نزولی، وارد پوزیشن در جهت صعود شود.
میکرو کانال صعودی در روند نزولی:
اگر یک میکرو کانال صعودی (bull/گاو) در روند نزولی بازار مشاهده شود؛ میتوان آن را به عنوان یک bear flag یا پرچم نزولی درنظر گرفت. در این حالت، معاملهگر باید منتظر یک کندل نشانهی (signal bar/سیگنال بار) مناسب بماند و بعد از مشاهده آن، یک پوزیشن حد فروش (sell limit) به میزان چند واحد (پیپ) پائینتر از کمترین قیمت کندل نشانه قرار دهد.
با این کار معاملهگر میتواند از نقطهی شکست میکرو کانال صعودی، وارد پوزیشن فروش در جهت نزولی بازار شود.
اگر یک میکرو کانال صعودی در روند نزولی و پس از یک کف قیمتی احتمالی، تشکیل شود، احتمالا تبدیل به یک الگوی پرچم نهایی (final flag) در روند نزولی خواهد شد و به احتمال زیاد، روند قیمت به سمت بالا شکسته خواهد شد. این breakout احتمالا بصورت یک حرکت ناگهانی (spike) ادامه مییابد و این میتواند نقطهی شروع یک روند صعودی باشد.
اگر یک میکرو کانال صعودی (bull) در یک روند صعودی تشکیل شود؛ اولین عبور قیمت از میکرو کانال به سمت پائین، شکست خواهد خورد و بعد از عقب نشینی قیمت به سطح کانال، معاملهگرها وارد پوزیشن خرید (buy/long) خواهند شد.
در صورتیکه میکرو کانال صعودی از تعداد کندلها (میلهها) بیشتری تشکیل شده باشد، این احتمال بسیار قدرت میگیرد که هر شکستی از سمت پائین میکرو کانال، توانایی تغییر جهت روند را نداشته باشد و قیمت به روند صعودی خود ادامه دهد.
چند مثال در مورد رفتار میکرو کانالها:
حالتی را درنظر بگیرید که یک میکرو کانال شامل 7 کندل قیمت، در روند صعودی تشکیل شده است. این احتمال قوی وجود دارد که در قیمت کف کندل 7ام یا کمی پائینتر از سایهی کندل، تعداد خریداران بسیار بیشتر از فروشندگان باشد.
اگر قیمت به زیر این کندل نزول کند، فروشندگانی که در این نقطه وارد پوزیشن فروش شدهاند، باعث شکسته شدن میکرو کانال از پائین میشوند. احتمال کمی وجود دارد که این فشار فروش حداکثر تا 2 کندل ادامه یابد؛ چرا که خریداران با هیجان زیادی منتظر اولین نشانههای عقب نشینی (pullback) به سطح میکرو کانال هستند تا با مشاهدهی آن وارد پوزیشن خرید (buy/long) شوند.
در این زمان تعداد بسیار زیادی از معاملهگران این رقابت 7 کندلی را مشاهده میکنند و منتظر اولین نشانههای pullback برای ورود به بازار هستند. این معاملهگران به احتمال زیاد در کف قیمتی کندل هفتم و یا در سقف قیمتی pullback (عقبنشینی به سطح کانال) با یک پوزیشن خرید (long) وارد بازار خواهند شد.
در حالتی که یک میکرو کانال صعودی (bull/گاو) در یک روند صعودی تشکیل شود، احتمال ثبت سقفهای قیمتی جدید بیشتر است. معاملهگرهای بازار فارکس، معمولا در این شرایط، در محدودهی میانی میکرو کانال و یا در کف قیمت (low price) کندل قبلی وارد پوزیشن خرید میشوند.
این احتمال نیز وجود دارد که میکرو کانال بسیار فشرده و باریک باشد؛ در اینصورت این میکرو کانال در تایم فریمهای بالاتر به شکل یک spike (حرکت ناگهانی قیمت) دیده میشود. معمولا یک کانال عریضتری در ادامهی این spike شکل میگیرد که در اصطلاح به آن spike and channel type of trend گفته میشود.
برای بررسی بیشتر رفتار میکرو کانالها در بازار فارکس، بخش دوم این مقاله را در صفحه مقالات وبسایت سپهر پارسا مطالعه کنید.