
بررسی رفتار میکرو کانالها در تحلیل رفتار قیمت
بررسی رفتار میکرو کانالها پس از شکسته شدن (Breakout):
بررسی رفتار میکرو کانالها در معاملات بازار فارکس (Forex Trading) یکی از مباحث پرکاربرد لایه سوم بررسی رفتار قیمت یا price action است. در این مقاله به معرفی و بررسی رفتار میکرو کانالها در شرایط گوناگون بازار میپردازیم.
بعد از شکستن سطح میکرو کانال، ممکن است که سناریوهای مختلفی اتفاق بیافتد. مشابه کانالهای مرسوم، میکرو کانالها را نیز میتوان به عنوان یک trading range (محدوده معاملات) شیب دار در نظر گرفت؛ بدین ترتیب که یک کشش آهنربایی مانع از تغییرات قیمت میشود و اجازه نمیدهد که قیمت سطح کانال را با قدرت و فاصلهی زیاد بشکند.
اگر سطح میکرو کانال شکسته شود؛ این شکست (breakout) بطور معمول به اندازه 1 یا 2 کندل ادامه مییابد و دلیل کوتاه بودن این شکست، قفل شدن در سود است. برای درک بهتر این موضوع، به مثال زیر توجه کنید.
فرض کنید که یک میکرو کانال صعودی در چارت قیمت شکل گرفته باشد. در نهایت یک کندل در کف قیمتی (low price) کندل قبلی کانال شکل میگیرد که منجر به شکستن کانال از سطح پائین میشود. احتمالا تعدادی فروشنده (seller) در این محدوده شکست هستند که وارد پوزیشن فروش (short) میشوند؛ اما دلیل اصلی این breakout (شکستن سطح کانال) خریدارانی (buyers) هستند که پس از کسب سود، پوزیشن خرید خود را بستهاند.
حالا پس از تشکیل 1 یا 2 کندل دیگر، تعدادی خریدار وارد بازار و تعدادی فروشنده از بازار خارج میشوند و قیمت در کندل بعدی، بالاتر از سقف قیمتی کندل پیش از خودش بسته میشود. این اتفاق را میتوان به عنوان یک شکست ناموفق سطح کانال یا در اصطلاح fakeout دید و تعدادی از معاملهگران پس از عبور قیمت از سقف قیمتی کندل قبلی، وارد پوزیشن خرید (long) خواهند شد. برخی معاملهگران دیگر نیز انتظار دارند که جهت روند اصلی بازار تغییر کند.
با توجه به کانتکست (context) بازار (اتفاقات و جهت حرکت قیمت در تعدادی از کندلهای گذشته بازار) میتوان نشانههایی در مورد سناریو احتمالی (آینده احتمالی) که در بازار اتفاق خواهد افتاد، بدست آورد.
در حالت اول یک روند نزولی قوی را به عنوان روند اصلی بازار درنظر بگیرید؛ میکرو کانال صعودی (bull micro channel) که در این حالت تشکیل میشود، چیزی بیشتر از یک عقبنشینی به سطح کانال (pullback) نیست.
این شانس وجود دارد که شکست سطح میکرو کانال از پائین، منجر به کاهش بیشتر قیمت شود. اگر قیمت به سطحی بالاتر از بیشترین قیمت (high price) کندلی که میکرو کانال را شکسته، صعود کند؛ معمولا فروشندگان یک سفارش فروش پائینتر از low price (کمترین قیمت) کندل قبلی قرار داده و از این نقطه وارد پوزیشن فرش میشوند.
حالت دوم زمانی است که یک میکرو کانال صعودی در یک روند صعودی قوی تشکیل شود؛ در این حالت شکست کانال از سطح پائین را میتوان یک pullback (عقبنشینی به سطح کانال) در روند اصلی بازار درنظر گرفت. معمولا در این سناریو، خریداران (Bulls) چند واحد (pip) بالاتر از high price (بالاترین قیمت) کندل قبلی، یک سفارش خرید قرار میدهند.
معمولا شکسته شدن یک میکرو کانال را میتوان به عنوان یک سیگنال برای ورود به معامله در جهت روند اصلی بازار درنظر گرفت. فرض کنید که یک میکرو کانال صعودی در یک بازار که فقط امکان خرید در آن وجود دارد (always-in long market)، تشکیل شده باشد. اگر یک کندل قیمت در زیر خط روند میکرو کانال بسته شود، برخی از معاملهگران، چند واحد بالاتر از بیشترین قیمت (high price) این کندل، وارد پوزیشن خرید میشوند.
این حالت را میتوان به عنوان یک پرچم صعودی (bull flag) در قالب یک کندل و همچنین شکست ناموفق (failed breakout) از سطح پائینی میکرو کانال درنظر گرفت؛ بدین ترتیب موقعیت برای ورود به پوزیشن خرید مهیا است.
بررسی رفتار میکرو کانالهای صعودی در روند نزولی و trading range:
ممکن است یک میکرو کانال صعودی (bull micro channel) در یک روند نزولی (downtrend) یا در محدوده معاملات (trading range) تشکیل شود. در این حالت شکست خط روند میکرو کانال از پائین ممکن است معنای متفاوتی داشته باشد؛ بهتر است که معاملهگر در این شرایط قبل از ورود به پوزیشن خرید در حد بالای کندل (شکست ناموفق میکرو کانال از پائین)، شرایط دیگری را نیز بررسی کند.
اگر این میکرو کانال در نیمهی بالایی trading range (محدوده معاملات) تشکیل شده باشد، تصمیم مناسب این است که پس از شکست ناموفق میکرو کانال، وارد پوزیشن خرید نشوید و منتظر تثبیت تغییر روند به حالت صعودی بمانید.
اگر این تغییر روند تنها در یک یا دو کندل [صعودی] اتفاق بیافتد و پس از آن یک کندل برگشتی نزولی تشکیل شود؛ در این حالت یک موقعیت مناسب فروش (sell/short) برای معاملهگر فراهم میشود، خصوصا اگر این اتفاق نزدیک به سقف قیمتی trading range افتاده باشد.
ممکن است که یک میکرو کانال صعودی از سطح بالا شکسته شود (یا حتی خط کانال روند اصلی را نیز بشکند و بالای آن بسته شود) و این بدین معناست که بازار در پی تشکیل یک روند صعودی قویتر (با شیب بیشتر) است. با این حال اگر شکست کانال (میکرو کانال) ناموفق باشد و یک کندل برگشتی نزولی در چارت ظاهر شود، میتوان آن را به عنوان یک اوج گیری خرید (buy climax) درنظر گرفت و معاملهگر باید در انتظار موقعیت مناسب برای فروش بماند.
اگر خط میکرو کانال بر روی 10 یا تعداد بیشتری کندل (شمع قیمت) رسم شده باشد، احتمال وقوع یک تغییر جهت روند که موقعیت معاملاتی ایجاد کند، به شدت افزایش میابد. چنین روندی ممکن است زیاد ادامه پیدا نکند ( این حالت بیشتر شبیه به یک اوج گیری قیمت یا climax است). از این رو منطقی به نظر میرسد که انتظار یک pullback (عقبنشینی به سطح کانال) و یا تغییر جهت روند را داشته باشیم. معاملهگر باید در حین pullback (عقبنشینی به کانال) منتظر موقعیت معاملاتی در جهت climax (اوج گیری) باشد.
اهمیت خطوط روندِ میکرو کانال:
معمولا در جریان یک pullback (عقبنشینی) در روند اصلی بازار، یک خط روند میکرو (micro trend line) پدیدار میشود. شکسته شدن یک خط روند میکرو (micro trend line)، چه زمانی که این خط یکی از عناصر میکرو کانال باشد و چه زمانی که در جریان توسعه یک روند قدرتمند اتفاق بیافتد، بسیار مهم است.
اگر معاملهگر شاهد یک روند نزولی بسیار قدرتمند در بازار باشد، به گونهای که کندلهای بزرگ نزولی یکی پس از دیگری و بدون همپوشانی ایجاد میشوند و مدتی است که در جریان روند، هیچ pullback یا عقب نشینی به سطح مقاومت قبلی اتفاق نیافتاده است؛ در این حالت معاملهگر برای ورود به پوزیشن فروش (sell/short) بسیار مشتاق است.
در این شرایط معاملهگر باید به دنبال یک خط روند میکروِ نزولی (bear micro trend line) بگردد و در کف قیمتی (low price) هر کندلی که از این خط روند عبور کرده، وارد پوزیشن فروش (short) شود.
در این شرایط هر عبور از خط روند میکرو میتواند یک شکست ناموفق باشد و بدین ترتیب موقعیت مناسبی برای ورود به پوزیشن فروش (sell/short) ایجاد میشود. نقطه مناسب برای ورود به این معاملهی فروش، چند واحد (pip) پائینتر از کف قیمتی کندلی است که از خط روند میکروِ نزولی مورد بحث، عبور کرده باشد.
خطوط روند کوتاه و با شیب تند (که بر روی دو کندل پی در پی رسم شده است) این موقعیت معاملاتی را فراهم میکند که در جهت روند وارد پوزیشن شوید. اگر روند اصلی بازار دارای شیب تندی باشد، یک کندل pullback (عقبنشینی به سطح) کوچک ممکن است از خط میکرو کانال عبور کند؛ میتوان این کندل را به عنوان یک سیگنال بار برای ورود به پوزیشن در جهت روند درنظر گرفت.
اگر در جریان روند نزولی بازار یک میکرو کانال نزولی (bear micro channel)، که از 2 تا 10 کندل تشکیل شده، مشاهده شود و این میکرو کانال توسط یک کندل شکسته شود؛ این شرایط را میتوان به عنوان یک breakout (شکستن خط روند) ناموفق درنظر گرفت (این یک نقطه مناسب برای ورود به پوزیشن فروش است).
با این حال اگر این شرایط در جریان یک روند صعودی (uptrend) (و در نزدیکی منحنمی متوسط قیمت نمایی) پدیدار شود، ورود به چنین معاملهای مناسب نیست و توصیه نمیشود.
در این شرایط یک معاملهگر ممکن است در کف قیمتی یک bull flag (پرچم نزولی) و نزدیک به منحنی متوسط قیمت در حال افزایش (rising)، در پوزیشن فروش باشد (احتمال سود ده بودن این معامله بسیار کم است).
معاملهگران حیلهگری که با استفاده از price action (بررسی رفتار قیمت) معامله میکنند؛ در این نقطه منتظرند تا وارد معامله خرید شوند و از ضرر معاملهگرانی که در تله فروش گیر افتادهاند، سود کسب کنند. این خریداران دقیقا در نقطهای وارد بازار میشوند که فروشندگان گیر افتاده در تله فروش، از بازار خارج میشوند.
پوزیشن خرید (long) این معاملهگران را در اصطلاح breakout pullback buy میگویند؛ چراکه قیمت سطح بالای میکرو کانال نزولی را شکسته، به سطح میکرو کانال عقبنشینی کرده و در نهایت همجهت با breakout (جهت روند اصلی بازار/صعودی) ادامه میدهد.
برای آشنایی بیشتر با میکرو کانالها در بازار فارکس، بخش اول این مقاله را در صفحه مقالات وبسایت سپهر پارسا مطالعه کنید.